top of page

Behang afkrabben, afweken of stomen?


Welke zijn mijn opties als ik in een oud huis muren heb met even oud behang? Alle behanglagen weghalen? Erover schilderen? Nieuwe behanglaag erover? Vlies? En wat doen de verschillende opties met de sfeer in huis?

Karel: Je oude behang overschilderen is natuurlijk een leuk vooruitzicht: minimale inspanning voor een maximaal resultaat. En vaak lukt dat ook heel aardig. Dus een aanrader. Dit zou een kort artikel zijn mocht ik niet een aantal tips voor je klaarhebben hierover :-)

Niet ieder behangpapier is geschikt om te overschilderen. Vaak is zo’n papier bevestigd met een wateroplosbare lijm. Als je hierover verft, kan die loskomen en blazen veroorzaken. Ook het papier zelf is niet altijd geschikt.

Dus top-tip: probeer eerst eens met een primer op een minder zichtbare plaats een vlak te schilderen. Laat goed drogen. Alles ok na droging? Go ahead voor de volledige kamer. Eerst primen en dan de eindlaag of eindlagen. Afhankelijk van de dekking.

Je kan je papier ook verwijderen en daarna de muur overplakken met een vliesbehang. Dat camoufleert de scheurtjes en oneffenheden een beetje. Maar ook weer niet té veel, dus probeer het oude behangpapier zo goed mogelijk te verwijderen en grote oneffenheden weg te werken. Dit vliesbehang kan je krijgen mét of zonder structuur en in verschillende diktes. Is prima te overschilderen zonder gevaar voor blaasvorming.

Vliesbehang zonder structuur op een mooie effen muur geeft nagenoeg hetzelfde uitzicht als een vlakke geverfde muur, dus de keuze is aan jou! Good luck!

Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page