top of page

Parket leggen. Doe het zelf of niet?


  • In onze leefruimte ligt een koude tegelvloer. Hoe pakken we het aan als we er parket op willen leggen? En wat is de beste legrichting voor de planken?

Voor we aan de praktische kant beginnen, wil ik graag even verduidelijken wat het verschil is tussen parket en laminaat. Parket is een houten vloer die volledig bestaat uit ‘edel’ hout dat je verlijmt op de ondergrond.

Laminaat is een samenstelling van 4 lagen die de looks hebben van hout, maar het vaak niet is. Er is ook het zogenoemde ‘gelaagd’ parket dat een basis heeft van multiplex.

De grote troeven van laminaat zijn onder andere dat het gemakkelijk te leggen is, resistenter is tegen vervormingen en vaak ook goedkoper.

Zelf parket lijmen zou ik kortweg niet aanraden. Laat dat aan de pro’s.

Samengesteld parket kan je ook leggen zonder lijmen (‘zwevend’ over ondervloer). Dit is een betere optie dan massief parket, maar vereist toch nog steeds een intensievere afwerking dan laminaat.

Werkwijze en tips: bepaal eerst of je vloer niet teveel vocht doorlaat. Dat doe je door een transparante plastiek over je vloer te spannen en deze langs de kanten luchtdicht af te tapen. Laat dit een dag liggen. Zie je condens aan de onderkant van de plastiek verschijnen? Dan moet je die vloer eerst behandelen tegen vochtdoorlating.

In de meeste gevallen leg je eerst een soort plastiek, het vochtscherm (LDPE, Low Density Polyethyleen). Overlap 15 cm en laat 10 cm aan de randen tegen de muur opstaan. Kleef de naden af met aluminiumtape. Daarop kan je dan verder met ondervloerpanelen van vilt. Die heeft verschillende voordelen: veerkrachtig, geluiddempend en warmte-isolerend. Zo heb je aan je voeten meteen een warmer gevoel! Panelen van 5,5 mm zijn vaak al voldoende. Ze schuiven tand en groef in elkaar en laten zich gemakkelijk bewerken. Hierop leg je je laminaat. De richting is meestal recht op het vlak (raam, deur,...) met de meeste lichtinval. Kwalitatief laminaat bevat de ‘foutjes’ en het relief van echt hout en is zo een waardig alternatief voor gelijmd parket. Bovendien kan JIJ het met deze tips ook ZELF leggen! :-)

Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page