top of page

Lijnrecht behangen. Kunst of trucje?


  • Vraag: Wat is de ultieme truc om loodrecht en mooi aansluitend te behangen? En waar moet je bij behangen überhaupt rekening mee houden?

Behangen is cool! Het is een methode die doe-het-zelvers zélf kunnen toepassen om een deel van de ruimte meteen een volledig andere uitstraling te geven. Meteen met een mooi design, structuur of kleur.

Ik heb hier niet genoeg plaats om het volledige proces voor te stellen, maar ik geef je toch alvast de belangrijkste tips mee!

-Maak je keuze in behang: papierbehang, vinylbehang of vliesbehang. Elk soort heeft zijn functie en eigen manier van verwerking. Dat moet je dus bepalen voor je de lijm en toebehoren koopt.

-Begin nooit in een hoek want die zijn in geen enkel huis recht :-) Begin op 50 cm van de kant door daar met paslood of laser een verticale te trekken en je eerste strook daarmee te lijnen. Je papier zal nu 3 cm in de hoek liggen en dat werkt correcter dan te starten in een hoek.

-Wil je rechte banen? Pas dan bovenstaande methode toe met de loodlijn. Laat de tweede strook aansluiten bij de eerste, maar blijf er bij het kleven een millimeter van verwijderd. Als je dan met je rolletje het papier aandrukt, verschuif je het papier automatisch nog in de richting van de eerste baan.

-Bewaar muren met ramen als laatse. Je kan dan eventueel je restjes behang hier gemakkelijker in kwijt.

-In winkels kan je ook een soort behangpapier kopen waarbij je niet op het papier of vinyl moet lijmen, maar op de muur. Dat werkt veel gemakkelijker. De muur vooraf wel goed behandelen dat die niet te zuigend is. Je lijm verliest anders te snel vocht en dus kracht.

-Met vliesbehang of reliefbehang kan je een licht oneffen muur ‘glad maken’

-Behang eerst eens een stukje in de gang of garage. Als je je goed voelt met het resultaat, dan kan je de meer zichtbare plaatsen gaan behangen.

Geen schrik hebben! Je moet er heel even inkomen, maar het resultaat is meestal fantastisch!

Weest niet bange van behange :-)

Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page