top of page

Radiator ombouwen. Een goed idee?

WOONKAMER - RADIATOROMBOUW

Een huis gekocht, maar de radiatoren zijn je een doorn in het oog? Afhankelijk van de aansluitingen (‘depart en retour’), kan een loodgieter de chauffage vervangen door een nieuw én economischer model dat efficiënter verwarmt. Is dat niet mogelijk? Dan is een ombouw een elegante oplossing.

NODIG

 • MDF-planken (dikte: 18mm of minder)

 • Verbindingsbalken (vurenhout, 32 x 50 mm)

 • Houtzaag

 • Schroeven en schroevendraaier

 • Houtlijm

 • Stevige magneten

 • Verf: lak- of muurverf in de kleur van je muur

AAN DE SLAG

 1. Meet de hoogte, breedte en diepte van je radiator en bereken hoe groot wanden van de kast moeten zijn. Voorzie daarbij ongeveer 1 centimeter extra ruimte tussen de radiator en de kast zodat warmte en lucht ongehinderd kunnen doorstromen.

 2. Hou rekening met de thermostaatkraan en de leidingen. Laat de thermostaatkraan uit de omkasting steken zodat je de temperatuur goed kunt regelen.

 3. Zaag de zijwanden en bovenkant op maat. In het bovenpaneel laat je best gleuvenkun je gleuven frezen of je kunt met losse plankjes werken. Bevestig ze de panelen aan elkaar met houtlijm en schroeven. Gebruik in de hoeken verbindingsbalken.

 4. Maak het kader van de voorste wand: een lange bovenste balk en twee zijbalken (ong 1,5 cm breed). De eerste zijbalk maak je alvast vast aan de bovenste balk. Deuveltjes (zoals bij Ikea) zijn hier het handigst voor. Heb je dat niet, dan kan het ook met schroeven.

 5. Latjes: in de voorkant van de ombouw heb je openingen nodig die de warmte doorlaten. Afhankelijk van de ruimte die je hebt, kun je bijvoorbeeld kiezen voor latjes van 6 cm en een opening van 5 cm. Zaag de latjes op maat en maak ze vast aan de eerste zijbalk. Eindig met de tweede zijbalk die je meteen ook aan de bovenste balk bevestigt. En gebruik opnieuw verbindingsbalken in de hoeken om de voorwand vast te maken aan de bovenwand en zijwanden.

 6. Plaats de radiatorombouw. Om te poetsen wil je hem wel kunnen weghalen. Dus het is een goed idee om te werken met latjes tegen de muur waar je magneten op kleeft. Aan de binnenkant van de ombouw kleef je ook magneten.

 7. De finishing touch: verf de ombouw in de kleur van jouw muur.

Tip: geen zin in houtcontructie? Dan kan je met een spuitbus of watergedragen lakverf je radiator een leuke kleur geven. In de kleur van je muren zal de radiator meer ‘verdwijnen’. Maar je kan dus ook creatief zijn met kleuren om je radiator op te waarderen. Let wel dat je eerst een primer gebruikt. Vraag ernaar bij je doe-het-zelfzaak of bij Colora. Deze tip voor uw chauffage wordt u warm aangeboden :-)

Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
 • Facebook Basic Square
 • Twitter Basic Square
 • Google+ Basic Square
bottom of page