top of page

Douchekraan vervangen: een koude douche?


Ik wil de douchekraan graag inruilen voor een thermostatische versie. Waar let ik op als ik die zelf wil installeren?

Karel:

De loodgieterij werkt met standaard maten, dus de kans dat de aansluiting van je nieuwe kraan eenzelfde diameter en onderlinge afstand heeft, is bijzonder groot. Zo ben je zonder moeite al meteen goed bezig! Je moet alleen nog kiezen: een versie met enkel toevoer voor een doucheslang? Of wil je ook je bad kunnen laten vollopen?

Als je aan de installatie begint, sluit je eerst de hoofdkraan af. Die zit meestal bij de watermeter. Zet dan de badkamerkraan open en wacht tot er geen water meer uit komt. Verwijder de kraan door de rozetten los te draaien (gewone schroefdraad, dus tegenwijzerzin draaien). Hierachter zitten de S-koppelingen. Draai de aansluitingen los. Nu kun je de oude kraan verwijderen.

Wikkel Teflon tape om de schroefdraad van de nieuwe koppelingen (apart kopen), met de draairichting mee. Volg voor de montage verder alle bovenstaande stappen in omgekeerde volgorde. Draai met een steeksleutel de moeren van de kraan stevig op de koppeling vast, maar stop er een doek tussen om de moeren niet te beschadigen.

Let op: een Teflonverbinding mag je nooit terugdraaien, dat geeft kans op lekkage.

Draai de hoofdkraan opnieuw open en controleer zorgvuldig op lekkages. Spannend werkje, maar zalig als alles mooi werkt!

Advies: krijg je het toch niet volledig waterdicht? Overweeg dan de hulp van een stielman.

Vochtproblemen kan je beter voorkomen dan genezen!

Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page